A női vállalkozókat segítő kezdeményezésben való részvételre idén a jelentkezők még szélesebb körét várják.

Az Academy for Women Entrepreneurs, rövidebb nevén AWE programot a jelenleg Londonban élő Ceylan Boyce stratéga, coach és édesanya alapította. Hitvallása szerint a vállalkozói lét a leghatékonyabb módja a nemek közti egyenlőtlenségek megszüntetésének. Ez az egyik ok, amiért 2019-ben úgy döntött, útjára indítja a fent említett programot, amely a résztvevőket ellátja a vállalkozásuk létrehozásához és növekedéséhez szükséges tudással, eszközökkel és kapcsolatrendszerrel. Ezenkívül lehetővé teszi a nők számára a világ minden tájáról, hogy megerősítsék vállalkozói készségeiket, és felépítsék az üzleti modelljüket egy angol nyelvű oktatási program, illetve folyamatos mentorálás segítségével.

A kezdeményezés ma már a világ 50 országában működik, ami pedig a sikerét illeti, beszéljenek a számok: a résztvevők 78%-a jelezte, hogy a kapott segítség révén sikerült növelnie jövedelmét; 88%-uk 85%-kal hatékonyabb értékesítésről számolt be, és 100%-uk vallotta, hogy a közösség együttműködési lehetőségek széles tárházát nyitotta meg előttük.

Magyarország viszonylag hamar, az indulás után két évvel csatlakozott a programhoz. Ebben nagy szerepe volt az Amerikai Nagykövetségnek, illetve a Fenntartható Vállalkozásokért Alapítványnak, amely az Impact Hub Budapest vállalkozásfejlesztési programjait működteti. Az ő szakmai támogatásuknak és kapcsolati tőkéjüknek köszönhető, hogy a célcsoport tagjai idén is lehetőséget kaphatnak álmaik megvalósítására és üzleti céljaik elérésére.

2021-ben, amikor a magyar női vállalkozók első alkalommal jelentkezhettek a programba, még olyan nem fővárosi, 25-45 év közötti résztvevőket vártak, akik megvalósításra váró vállalkozási ötlettel vagy korai szakaszban lévő vállalkozással rendelkeztek. Idén a korhatárt 55 évre emelték, így női vállalkozók sokkal szélesebb köre kap lehetőséget a részvételre.

A hetente a képzésre fordítandó órák száma is nőtt: eleinte még 7, idén már 7–10 órás heti elfoglaltságot jelent a programban való részvétel, amelyet a jelentkezők a csatlakozáskor vállalnak. Ennek oka, hogy az első év alkalmával a program szervezői rengeteg értékes tapasztalatra tettek szert, amelyet beépítettek a tudásanyagba. Így sokrétűbb, gazdagabb tudással tudják majd felvértezni a szerencsés kiválasztottakat.

2022-ben 25, Budapesten vagy Pest megyén kívül élő nő számára nyílik lehetőség a programban való részvételre. Ehhez nem kell mást tenniük, mint május 22-én éjfélig egyénileg vagy egy csapat tagjaként jelentkezni a honlapon leírtaknak megfelelően. Ötletüket vázlatos formában, angolul, írásban kell prezentálniuk, de kiegészítésként egy rövid, maximum kétperces angol nyelvű videóban, szóban is pitchelhetik azt.

A benyújtott üzleti tervek és a prezentációk alapján legjobb 3-4 ötlet gazdái között összesen 20 000 dollárt osztanak szét vissza nem térítendő támogatás formájában. Az értékelés során a legfontosabb szempont a motiváció és az elkötelezettség a programban való részvételre. Lényeges ezenkívül az is, hogy az ötlet mennyire életképes, innovatív, és a megvalósításának lesz-e jelentős pozitív társadalmi vagy környezeti hatása.

Az érdeklődők kérdéseiket e-mailben, az info@awehungary.com e-mail-címen tehetik fel. A program szervezői minden beérkező kérdést megválaszolnak. Közvetlen formában 2022. május 18-án nyílik lehetőség az érdeklődésre, amikor a szervezők a program Facebook oldalán válaszolnak élőben a felmerülő kérdésekre.

A programban való részvételhez elengedhetetlen a biztos angol nyelvtudás, hiszen a Dreambuilder online tanulási platform is ezen a nyelven működik. Ha szeretnél bekerülni a kiválasztott 25 közé, ne késlekedj: pályázz, és váltsd valóra régóta dédelgetett üzleti álmaidat!